הגדרת הפרוצדורה
החלפת מפרק ברך היא ניתוח אורתופדי נפוץ שבו מחליפים את משטחי המפרק הפגועים בתותב מלאכותי. מטרת הניתוח היא להקל על כאב, לשפר את תנועת המפרק ולשקם את תפקוד הברך. ניתוח זה מבוצע בדרך כלל אצל מטופלים הסובלים מדלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארתריטיס) מתקדמת או מצבים אחרים הפוגעים במפרק הברך.
סיבות לניתוח
הסיבות העיקריות לניתוח החלפת ברך כוללות: כאב כרוני שאינו מגיב לטיפולים שמרניים, הגבלה משמעותית בתנועה, נוקשות במפרק, ועיוות של הברך. לרוב, הניתוח מומלץ כאשר איכות החיים נפגעת באופן משמעותי עקב בעיות בברך.
הכנה לניתוח
ההכנה לניתוח כוללת הערכה רפואית מקיפה, בדיקות דם, צילומי רנטגן ולעיתים גם MRI. הרופא ידון עם המטופל על ההליך, הסיכונים והתועלות. יש להפסיק נטילת תרופות מסוימות לפני הניתוח ולהימנע מאכילה ושתייה למשך מספר שעות לפני ההליך. חשוב גם להכין את הבית לתקופת ההחלמה.
תהליך הניתוח
הניתוח מבוצע תחת הרדמה כללית או אזורית. הכירורג מבצע חתך בברך, מסיר את משטחי המפרק הפגועים ומחליף אותם בתותב העשוי ממתכת ופלסטיק. התותב מחובר לעצם באמצעות דבק מיוחד או מוברג לתוכה. הניתוח נמשך בדרך כלל בין שעה לשעתיים.
החלמה ושיקום
לאחר הניתוח, המטופלים נשארים בבית החולים למספר ימים. פיזיותרפיה מתחילה כבר ביום שלאחר הניתוח, כאשר המטרה היא להתחיל בתנועה מוקדם ככל האפשר. השיקום כולל תרגילים לחיזוק השרירים ושיפור טווח התנועה. רוב המטופלים יכולים לחזור לפעילויות יומיומיות תוך 6-8 שבועות, אך ההחלמה המלאה עשויה להימשך מספר חודשים.
סיכונים ותופעות לוואי
הסיכונים כוללים זיהום, קרישי דם, דימום, נוקשות במפרק, ובמקרים נדירים נזק לעצבים או כלי דם. תיתכן גם תגובה אלרגית לחומרי התותב. חשוב לעקוב אחר הוראות הרופא ולדווח על כל סימן חריג כמו כאב חזק, נפיחות או חום.
תוצאות צפויות
רוב המטופלים חווים שיפור משמעותי בתפקוד הברך והקלה בכאב לאחר החלמה מלאה. התותב צפוי להחזיק מעמד 15-20 שנה או יותר, תלוי בגורמים כמו גיל המטופל ורמת הפעילות. חשוב להמשיך במעקב רפואי קבוע ולהימנע מפעילויות שעלולות לגרום לעומס יתר על המפרק החדש.
*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.