הגדרת כירורגיה של היד - מרפק
כירורגיה של היד המתמקדת במרפק היא תת-תחום של אורתופדיית היד, המטפל בבעיות ופגיעות במפרק המרפק. תחום זה כולל טיפול במגוון מצבים, החל מפציעות ספורט ועד למחלות ניווניות המשפיעות על תפקוד המרפק.
תסמינים
תסמינים שעשויים להצריך התערבות כירורגית במרפק כוללים כאב כרוני, נוקשות במפרק, הגבלה בטווח התנועה, חולשה, אי-יציבות במפרק, ותחושת "נעילה" או "קפיצה" בתנועה. במקרים של טראומה, סימנים כמו שברים, קרעים ברצועות, או פגיעות בעצבים (כמו בעצב האולנרי) עשויים להצריך טיפול דחוף.
שיטות אבחון
האבחון מתבצע באמצעות בדיקה פיזית מקיפה, הכוללת הערכה של טווח התנועה, כוח, ויציבות המפרק. בנוסף, משתמשים באמצעי דימות כגון רנטגן, CT או MRI לקבלת תמונה מפורטת של מבנה המרפק. במקרים מסוימים, ייתכן שיידרשו בדיקות אלקטרופיזיולוגיות להערכת תפקוד העצבים באזור המרפק.
אפשרויות טיפול
הטיפול הכירורגי במרפק יכול לכלול מגוון פרוצדורות, כגון תיקון שברים, שחזור רצועות, טיפול בדלקת גיד (כמו "מרפק טניס"), שחרור עצב (כמו במקרה של תסמונת התעלה האולנרית), הסרת גופים חופשיים מהמפרק, או ניתוחי החלפת מפרק במקרים של ארתריטיס מתקדמת. ארתרוסקופיה של המרפק היא טכניקה מינימלית פולשנית המשמשת לאבחון וטיפול במגוון בעיות.
הכנה
ההכנה לניתוח כוללת הערכה רפואית מקיפה, בדיקות דם, והפסקת נטילת תרופות מסוימות. המנתח יסביר את הפרוצדורה, הסיכונים והתועלות הצפויים. חשוב להקפיד על צום לפני הניתוח ולהסדיר ליווי הביתה לאחר הפרוצדורה. יש להכין את הבית מראש לתקופת ההחלמה, כולל התאמות שיקלו על התפקוד עם יד אחת.
פרטי הפרוצדורה
הניתוח מתבצע בדרך כלל תחת הרדמה אזורית או כללית. משך הניתוח משתנה בהתאם לסוג הפרוצדורה, ויכול לנוע בין שעה לכמה שעות. בניתוחים ארתרוסקופיים, המנתח משתמש במצלמה זעירה ובכלים מיוחדים המוחדרים דרך חתכים קטנים, מה שמאפשר החלמה מהירה יותר.
סיכונים
סיכונים אפשריים כוללים זיהום, דימום, נזק לעצבים או לכלי דם, כאב מתמשך, הגבלה בתנועה, ותגובה לא צפויה להרדמה. סיכונים ספציפיים למרפק כוללים קשיון המפרק, אי-יציבות מתמשכת, או במקרים נדירים, הסתיידות הטרוטופית (גדילת עצם חריגה). חשוב לדון בכל הסיכונים עם המנתח לפני הניתוח.
טיפול לאחר הניתוח
הטיפול לאחר הניתוח כולל שימוש בתחבושות או בסד, ניהול כאבים, ומעקב רפואי. פיזיותרפיה היא חלק קריטי מתהליך ההחלמה, ומסייעת בשיקום התפקוד והתנועה של המרפק. תוכנית השיקום מותאמת אישית ועשויה לכלול תרגילי טווח תנועה, חיזוק שרירים, ואימון תפקודי. חשוב להקפיד על הנחיות הרופא לגבי פעילות מותרת ולהימנע מהעמסת יתר על המרפק בשלבים הראשונים של ההחלמה.