הגדרת עיוותים בגפיים
עיוותים בגפיים הם מצבים שבהם צורת העצמות או המפרקים בזרועות או ברגליים שונה מהתצורה הנורמלית, מה שעלול לגרום לבעיות תפקודיות, כאבים ומגבלות בתנועה. עיוותים אלה יכולים להיות מולדים, להתפתח במהלך הגדילה, או להיגרם כתוצאה מפציעות או מחלות.
תסמינים
תסמינים של עיוותים בגפיים כוללים שינויים בצורת הגפה, קושי בתנועה, כאבים במפרקים או בשרירים, עייפות מוגברת בעת פעילות, ובמקרים מסוימים גם הפרעות בשיווי משקל או ביציבה. לעיתים קרובות, העיוות נראה לעין ויכול להשפיע על הביטחון העצמי והתפקוד היומיומי של המטופל.
שיטות אבחון
האבחון מתבצע על ידי בדיקה פיזית מקיפה, צילומי רנטגן, וסריקות CT או MRI במקרים מורכבים. הרופא יבחן את מבנה הגפה, טווח התנועה של המפרקים, ואת מידת העיוות. לעיתים נדרשות גם בדיקות דם או בדיקות גנטיות לשלול מחלות רקע או לאבחן מצבים תורשתיים.
אפשרויות טיפול
הטיפול בעיוותים בגפיים מותאם אישית לכל מטופל ותלוי בסוג העיוות, חומרתו וגיל המטופל. אפשרויות הטיפול כוללות פיזיותרפיה, שימוש במכשירים אורתופדיים כמו סדים או תומכים, טיפול תרופתי לשיכוך כאבים, ובמקרים חמורים - ניתוח. הניתוח יכול לכלול תיקון של עצמות, מפרקים או רקמות רכות, ולעיתים שימוש במקבעים חיצוניים להארכת עצמות או תיקון הדרגתי של העיוות.
הכנה לטיפול
ההכנה לטיפול כוללת הערכה מקיפה של מצב המטופל, תכנון מדויק של הפרוצדורה הניתוחית (אם נדרשת), ושיחות עם המטופל ומשפחתו על התהליך הצפוי והתוצאות האפשריות. יש להפסיק נטילת תרופות מסוימות לפני הניתוח ולעבור בדיקות טרום-ניתוחיות. במקרים של ילדים, חשוב להכין אותם נפשית לתהליך ולשתף אותם בהחלטות ככל האפשר.
פרטי הטיפול
במקרה של ניתוח, הפרוצדורה מתבצעת תחת הרדמה כללית. הכירורג יבצע את התיקון הנדרש, שיכול לכלול חיתוך ויישור עצמות, תיקון מפרקים, או שחרור רקמות רכות מכווצות. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בשימוש בשתלים או בהשתלת עצם. לאחר הניתוח, הגפה עשויה להיות מקובעת בגבס או במקבע חיצוני לתקופת ההחלמה.
סיכונים ותופעות לוואי
הסיכונים כוללים זיהום, דימום, נזק לעצבים או כלי דם, אי-התאחות של העצם, וכאב כרוני. ישנו גם סיכון לתיקון יתר או תיקון חסר של העיוות, וכן אפשרות להישנות העיוות עם הזמן, במיוחד בילדים מתבגרים. תיתכן גם הגבלה זמנית או קבועה בטווח התנועה של המפרק המטופל.
טיפול לאחר הפרוצדורה
לאחר הניתוח, נדרשת תקופת החלמה שכוללת פיזיותרפיה אינטנסיבית לשיפור טווח התנועה והחזרת הכוח לגפה. יש להקפיד על מעקב רפואי קבוע כדי לוודא שהעצם מתאחה כראוי ושהתיקון נשמר. במקרים של שימוש במקבעים חיצוניים, יידרשו ביקורות תכופות לכוונון המכשיר. חשוב להקפיד על הנחיות הרופא לגבי הגבלת פעילות ושימוש נכון בעזרים אורתופדיים במהלך תקופת ההחלמה.