speciality-background

טיפות עיניים – שימוש

הטיפול ברוב המחלות והמצבים בעיניים מבוסס על טיפות עיניים . לכן חשוב להשתמש בהן בצורה הנכונה להגברת יעילות הטיפול. מובן שזו פעולה פשוטה, לא מסובכת הנעשית באופן רוטיני על ידי מיליוני בני אדם יום יום.

מאת: ד"ר טובה מה-נעים

מאמרים נוספים

אובאיטיס (ענבייה)דלקת לחמית אלרגיתדלקת לחמית ויראליתדלקת עפעפייםטיפות עיניים – שימושכלמידיה והעינייםמבנה העיןקרדית אבק הביתMonoVisionבדיקת עיניים בילדיםדחיית שתל קרניתהיפרדות הזגוגיתהכל על קטרקטהעין היבשה וטיפול מתקדםזהירות דלקת עפעפייםחידושים בטיפול בקרטוקונוסטיפים לחולי גלאוקומהלייזר בקרטוקונוס מתקדםלייזר להסרת משקפייםלייזר להסרת משקפייםמהו קטרקט וכיצד לטפלמחשב והשפעתו על העינייםמיופיה (קוצר ראייה)מיתוסי הסרת משקפייםניתוח קטרקט ביום אחדעדשות השתלת קרניתעיניים אדומותעיניים כואבות בלילהעצירת הידרדרות משקפייםעתיד השתלת קרניתפרסביופיהראייה חדה ללא משקפייםתסמונת עין יבשה

להגברת יעילות הטיפול - כדאי לשים לב למספר נקודות:

אחסון הטיפות:

את רוב טיפות העיניים יש לאחסן בטמפרטורת החדר, ואין צורך בקירור, אלא אם צויין אחרת על בקבוק הטיפות או הוסבר אחרת על-ידי הרופא או הרוקח. אין צורך לשמור טיפות עיניים במקרר אף אחרי פתיחת הבקבוק. זה איננו מאריך את חיי המדף שלהן.

• טיפות תרוצידין או פנימיקסין (הזהות מבחינת החומרים הפעילים) - יש לאחסן כל הזמן במקרר.

• אסור להשאיר טיפות עיניים בשמש (למשל במכונית), גם את אלו שאין צורך לשמור במקרר.

• יש לאחסן טיפות עיניים בנפרד מתרופות נוזליות אחרות. קורה, לא פעם, שמטופל שם בטעות במקום את טיפות העיניים - טיפות אוזניים, או תכשיר נוזלי לפטרת בציפורניים וכדומה. אם קורה ארוע כזה – יש לשטוף היטב את העין במי ברז או בטיפות של תחליפי דמעות (בתנאי שהן בתוקף...) ולפנות לרופא עיניים.

תוקף הטיפות:

על כל בקבוקי הטיפות מופיע תאריך פקיעת התוקף. אך זה התאריך הנכון כאשר הטיפות סגורות ולא נפתחו עדיין (כלומר הן במצב בו נרכשו בבית המרקחת).

רוב טיפות העיניים הן בתוקף לחודש אחד מעת פתיחת הבקבוק. מטופלים רבים שואלים מה קורה אם משתמשים בטיפות יותר מחודש לאחר הפתיחה. ובכן, הסיכון הוא בכך, שהטיפות מאבדות את הסטריליות שלהן ואז אנו עלולים לטפטף לעין טיפות מזוהמות.

גם במשחות עיניים, אין להשתמש באותה שפורפרת ליותר מחודש אחד, מטעמי שמירה על סטריליות המוצר.

ישנן טיפות עיניים מסויימות שלהן תוקף של יותר מחודש ימים מרגע הפתיחה. דבר זה יהיה מצויין במפורש על אריזת הטיפות. כך למשל טיפות הרטבה מסוג סיסטיין (Systane ) והילוקומוד (HYLO-COMOD ( - אלו בתוקף 3 חודשים מיום הפתיחה. לכן יש לבדוק על אריזת הבקבוק או לשאול בבית המרקחת.

כדאי לכתוב על הבקבוק את תאריך פתיחתו בטוש מרקר.

האם יש לנער את הטיפות לפני שמטפטפים אותן?

ישנן טיפות המגיעות בצורת תרחיף, ואז חובה לנער את הבקבוק כל פעם לפני השימוש. ההוראה רשומה על גבי אריזת הטיפות. נזכיר טיפות שכיחות הדורשות ניעור- פרד פורטה (PRED FORTE), לוטמקס (LOTEMAX ),זילט (ZYLET).

רגישות לטיפות ומשחות עיניים :

ככלל, אנשים יכולים לפתח תגובת רגישות כמעט לכל חומר, ובכלל זה לטיפות עיניים. יחד עם זאת, מרבית טיפות העיניים המצויות בשימוש שכיח אינן גורמות לרגישות.

ישנם תכשירים מסויימים (טיפות / משחות) בהם השכיחות לרגישות גדולה יותר וזה כולל:

• משחת סינטומיצין 5% -SYNTHOMYCINE 5% - ככלל זו משחה הנמצאת בשימוש נרחב, אך חלק קטן מהאוכלוסייה אלרגי לאנטיביוטיקה שהיא מכילה (כלוראמפניקול).

כנ"ל לגבי טיפות עיניים המכילות כלוראמפניקול - פנימיקסין (PHENIMIXIN ) וטרוצידין (TAROCIDIN ).

• טיפות דטמיצין (DETHAMYCIN) ודקסאמיצין (DEXAMYCYN ) - המדובר בתכשיר זהה, המכיל בין היתר אנטיביוטיקה מסוג נאומיצין (Neomycin )שחלק קטן באוכלוסייה רגיש אליה.

• טיפות דקספרין (DEXEFRIN ) - מכילות גם נאומיצין וגם חומר הקרוי פנילאפרין (Phenylephrine), ותתכן רגישות לשני חומרים אלו.

• משחה וטיפות מקסיטרול (MAXITROL ) - מכילות בין היתר נאומיצין ולכן יש לעיתים רגישות.

חשוב לציין, כי מדובר בתכשירים מצויינים, כאשר הם ניתנים על ידי רופא להתוויה הנכונה ולרוב אין כל תופעות לוואי של רגישות בשימוש בהם.

כאשר יש תופעות של רגישות הן מתבטאות בעיקר באודם וגירוי של עור העפעפיים (מסביב לעין) ולעיתים בתפיחות ובצקת של רקמת הלחמית.

בכל מקרה בו לאחר שימוש בטיפות או במשחות עיניים מופיעות אחת מהתופעות לעיל, יש להתייעץ עם הרופא שרשם את התרופה.

כיוון שלעיתים קרובות תכשירים אלו נרשמים לצורך טיפול בדלקות עיניים, בהן יש מלכתחילה, גירוי ואודם של העין, קשה למטופל להבחין מתי זה מהלך רגיל של הדלקת ומתי זה סימן של רגישות לטיפות. כאמור, הרוב המכריע של האוכלוסייה אינו רגיש לטיפות \ משחות, כך שאם יש החמרה הדרגתית באודם, או אם הרופא הסביר מראש, כי זה מהלך צפוי של הדלקת, אין סיבה להניח כי מדובר ברגישות לתרופה. אולם אם יש החרפה מיידית וניכרת באודם, הופעת בצקת, תפיחות ניכרת וגרד שהחלו לאחר השימוש בטיפות\משחות עיניים, מוטב להתייעץ עם הרופא שרשם הטיפול.

חשוב! גם כאשר יש תגובת רגישות לטיפות או למשחות עיניים, התגובה היא מקומית ולא כללית ואינה מסוכנת. תופעות הרגישות חולפות עם הפסקת הטיפול בתכשיר הגורם לרגישות – עם או בלי צורך בטיפול אנטי-אלרגי.

כאן המקום לציין כי יש מטופלים הנזקקים לטיפול קבוע בטיפות עיניים (למשל למחלת הגלאוקומה). לחלקם יש גירוי של העין, לעיתים זמני ולעיתים קבוע כתוצאה מהשימוש בטיפות. לרוב גירוי זה מיוחס לחומר המשמר שבטיפות. בחלק גדול מהמקרים הגירוי והאודם המקומי חולפים תוך שבועיים-שלושה, לכן צריך סבלנות , אך אם זה לא קורה או אם הגירוי מפריע מאוד, לרוב יוכל רופא העיניים למצוא טיפות מסוג אחר המגרות פחות את העין.

כיצד לטפטף את הטיפות?

1. יש לשטוף את הידיים במים ובסבון בכל פעם, לפני שמטפטפים את הטיפות.

2. יש להכין בהישג יד נייר טישיו נקי לספיגת העודפים.

3. לאחר פתיחת הבקבוק להניח הפקק במקום נקי כדי שלא יזדהם. לא לשכוח לסגור את בקבוק הטיפות בגמר הטיפול.

4. להביט למעלה, למשוך מעט את העפעף התחתון כלפי מטה, ולטפטף טיפה אחת בלי לגעת בעין. להשתדל שלא יהיה מגע עם הריסים, העפעפיים והעור כדי להפחית את סיכוי לזיהום בפיית הבקבוק.

לא חשוב היכן בעין "פוגעת הטיפה", ובלבד שתפגע בעין.

5. לעצום את העין כדקה לאחר הטפטוף, לצורך שיפור הספיגה בעין.

אפשר וגם רצוי – ללחוץ בעדינות עם האצבע באזור הזוית הפנימית של העין, כאשר העין סגורה.

כך מפחיתים את המעבר של הטיפות לצינור הדמעות ומשם לחלל האף, ללוע ולגרון (וכן - זו הסיבה שלעיתים חשים טעם מר בפה לאחר שמטפטפים טיפה לעין).

6. כמה טיפות לטפטף ? מספיק אחת - כי טיפה אחת מכילה את כל כמות החומר הדרוש לפעם אחת וממילא העין לא יכולה לספוג יותר מטיפה אחת. אבל, אם אינכם בטוחים שהטיפה נכנסה – ניתן לטפטף עוד טיפה - כאמור העודף יזלוג החוצה. החסרונות בטפטוף שגרתי של יותר מטיפה אחת :

א. בזבוז של הטיפות - כך שלעיתים הבקבוק לא יספיק לכל תקופת הטיפול.

ב. העודף זולג על עור העפעף ולעיתים עלול לגרום לגירוי מקומי.

ג. יש ספיגה מסויימת לגוף דרך צינור הדמעות מכל מנה, וככל שאנו מטפטפים יותר בכל פעם יש מעט יותר ספיגה.

כל זה אינו בעל חשיבות קריטית. חשוב לוודא שלפחות טיפה אחת טופטפה לעין כראוי.

7. מה סדר הטפטוף הנכון? שאלה זו עולה כאשר יש צורך בטפטוף מספר סוגים של טיפות. ככלל-אין חשיבות לסדר, אלא אם כן הרופא ציין אחרת. חשוב:

• להקפיד על עצימת העין עם או בלי לחץ על מוצא שק הדמעות, לאחר טפטוף כל אחד מסוגי הטיפות, כמתואר בסעיף הקודם.

• מרווח של חמש דקות לפחות בין סוגי הטיפות השונים.

• אם יש גם טיפות צמיגות יותר או בצורת ג`ל-כגון פוסיטלמיק ג`ל, ויסקוטירס או גנטיל ג`ל - הן צריכות להיות האחרונות ב"סבב" - כדי שישהו יותר זמן בעין ובכך יסככו אותה. אם הטיפול כולל גם משחת עיניים - היא תהיה האחרונה.

כדאי לרשום את שמות הטיפות בהן אתם משתמשים - אם בקביעות ואם זמנית-במקום זמין .לרופא קשה מאוד לנחש באיזה טיפות מדובר לפי תאור צבע הבקבוק וצורתו. ישנם מטופלים שמצלמים במצלמת הטלפון החכם את בקבוק הטיפות וזה רעיון מצויין.

מחבר: ד"ר טובה מה-נעים*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.