speciality-background

דלקת לחמית ויראלית

לרוב,כשאנו חושבים על "דלקת " עיניים, אנו חושבים על זהום מדבק. ובכן-לא תמיד זה נכון

מאת: ד"ר טובה מה-נעים

מאמרים נוספים

אובאיטיס (ענבייה)דלקת לחמית אלרגיתדלקת לחמית ויראליתדלקת עפעפייםטיפות עיניים – שימושכלמידיה והעינייםמבנה העיןקרדית אבק הביתMonoVisionבדיקת עיניים בילדיםדחיית שתל קרניתהיפרדות הזגוגיתהכל על קטרקטהעין היבשה וטיפול מתקדםזהירות דלקת עפעפייםחידושים בטיפול בקרטוקונוסטיפים לחולי גלאוקומהלייזר בקרטוקונוס מתקדםלייזר להסרת משקפייםלייזר להסרת משקפייםמהו קטרקט וכיצד לטפלמחשב והשפעתו על העינייםמיופיה (קוצר ראייה)מיתוסי הסרת משקפייםניתוח קטרקט ביום אחדעדשות השתלת קרניתעיניים אדומותעיניים כואבות בלילהעצירת הידרדרות משקפייםעתיד השתלת קרניתפרסביופיהראייה חדה ללא משקפייםתסמונת עין יבשה

מהי דלקת עיניים?

דלקת היא השם הכללי לתגובה ברקמה או באיבר לגירויים שונים - שיכולים להיות גורמים מזהמים כגון וירוסים, חיידקים, כלמידיה, טפילים, או לגורמים אחרים לא זיהומיים כגון אלרגנים (חומרים הגורמים לאלרגיה) (דלקת לחמית אלרגית), חומרים כימיים שונים (למשל חומרי ניקוי - אקונומיקה), ותהליכים דלקתיים אוטו-אימוניים (נוגדנים עצמיים) ועוד.

לפיכך, כשיש תסמינים של דלקת עיניים - אודם, הפרשה, תפיחות עפעפיים, צריבה, גרד וכדומה - חשוב לאבחן באיזו דלקת מדובר ולטפל בהתאם.

אחד מסוגי דלקת העיניים הנפוצים היא דלקת לחמית וירלית הנגרמת על ידי וירוס האדינו. בשמה הלועזי היא נקראת Epidemic Keratoconjunctivitis או בקיצור EKC.

תסמינים של דלקת לחמית ויראלית

הדלקת מדבקת מאוד ומופיעה בדרך כלל במגיפות.

הדלקת מתבטאת בגרד, צריבה, תחושת גוף זר, דמעת, אודם של העין והפרשה. ייתכנו גם תפיחות עפעפיים ודימומים בלובן העין.

הדלקת מתחילה בד"כ בעין אחת ובכמחצית מהמקרים עוברת לעין השנייה.

לעתים הדלקת מלווה כאבי גרון וחום הנגרמים גם הם ע"י הווירוס.

טיפול בדלקת לחמית ויראלית

נכון לכעת, אין תרופה המרפאה דלקת לחמית מוירוס האדינו. הדלקת נרפאת מעצמה, והטיפול הוא תמיכתי ומטרתו היא להקל על הסימפטומים.

אמצעים אלו כוללים:

  • הרטבת העיניים באמצעות טיפות של דמעות מלאכותיות - כגון רפרש, ג'נטיל, טירס נטורל ועוד.
  • ניקוי של ההפרשות ע"י צמר גפן טבול במים פושרים או תמיסות הנרכשות בבית המרקחת לניקוי העפעפיים (כגון EYE CARE).
  • קומפרסים פושרים – טובלים צמר גפן במים פושרים סוחטים ומניחים העיניים כאשר העפעפיים עצומות למשך חמש דקות. אם יש גרד ניכר עדיף לעשות קומפרסים עם מים קרים. ניתן גם לעשות קומפרסים עם תה כגון תה בבונג או קמומיל אך זה לא חיוני. יש לשים לב כי חלק קטן מהאנשים רגיש לתה הבבונג או הקמומיל.
  • כאשר למרות טיפול זה הסימפטומים מציקים, מוסיפים לעיתים טיפות המכילות סטרואידים - אך זאת רק בהוראת רופא עיניים ולפי הנחיותיו.
  • כאשר יש חשד לזהום חיידקי משני מוסיפים לעיתים טיפול בטיפות ו/או משחות עם אנטיביוטיקה.
  • על מרכיבי עדשות מגע להימנע מהרכבתן במהלך הדלקת. ניתן לשוב ולהרכיב את העדשות רק לאחר שהדלקת חולפת לחלוטין ולאחר ביצוע ניקוי כימי של העדשות ע"י אופטומטריסט. מי שמרכיב עדשות חודשיות מוטב כי ירכיב זוג חדש. כמו כן יש להשתמש בבקבוקי תמיסה חדשים ומיכל חדש לעדשות.

המחלה תמיד נרפאת תוך מספר ימים עד שבועות, בד"כ ללא כל סיבוכים.

בילדים - לרוב הריפוי הוא מהיר יותר מאשר במבוגרים, אך כיון שהם פחות מודעים לאמצעי שמירת הגיינה ומניעת הדבקה יש להמנע מלשלוח אותם לגן.

במבוגרים - הדלקת בכל עין נמשכת לרוב כשבועיים, אך לעיתים גם עד שישה שבועות.

כללי זהירות למניעת הפצת הדלקת

הדלקת מאוד מדבקת ולכן יש לנהוג כללי זהירות למניעת הדבקה.

  • להפריד מגבות פנים וגוף משאר בני הבית. רצוי להשתמש בנייר מגבת לניגוב הידיים והפנים.
  • לשטוף היטב את הידיים במים חמים וסבון לאחר כל מגע בעין או בסמוך לעין (כמו לאחר טיפטוף טיפות או לאחר גרוד העין). יש להמנע מגרוד העין.
  • במידה ואחד מבני המשפחה נדבק - עליו להיבדק. אין לתת לו להשתמש בטיפות העיניים שהיו כבר בשימוש מאחר והן נגועות בווירוס.
  • כמובן שנשיקות ומגע ישיר עם העין גורמים להדבקה.
  • גם שינה על הכר של חולה בדלקת העיניים יכולה לגרום להדבקה.
  • גם אם ניתן טיפול לדלקת – אין הוא גורם לריפוי והדלקת עדיין מדבקת.
  • יש להימנע ככל שניתן ממגע בעיניים.

סיבוכים אפשריים

במרבית המקרים הדלקת, על אף אי-הנוחות הרבה שהיא גורמת, נרפאת ללא סיבוכים.

לעיתים, נותרות עכירויות בקרנית – הקרויות בלועזית - SEIs - Subepithelial infiltrates. ה- SEIs הם תגובה חיסונית לוירוס. גם עכירויות אלו חולפות מאליהן, ללא טיפול, תוך מספר שבועות עד חודשים, אך במקרים מסויימים הן יכולות להשאר שנים. כאשר העכירויות אינן מצויות בציר הראייה הן אינן מפריעות, ולעיתים הן מתגלות בבדיקה אקראית.

אבל, אם העכירויות מצויות בציר הראייה, הן עלולות לפגום באיכות הראייה ולגרום לירידה בחדות הראייה. תופעות אלו הן זמניות וחולפות עם העלמות העכירויות. במקרים בהם יש הפרעה תפקודית, ניתן לטפל בעכירויות בטיפות המכילות סטרואידים אשר לרוב גורמות להעלמות העכירויות.

הבעייה היא, שעם הפסקת הטיפול הן נוטות לחזור, ולעיתים יש צורך בטיפול ממושך. טיפול ממושך בטיפות סטרואידים עלול להיות מלווה בתופעות לוואי - כגון עליית לחץ תוך עיני וגלאוקומה והופעת ירוד - קטרקט. לכן טיפול זה צריך להעשות בזהירות ותוך השגחה של רופא עיניים.

סיבוך נוסף, נדיר, בעת הדלקת הוירלית החריפה הוא הופעה של קרומים על פני לחמית העין הגורמים לכאב ניכר. הטיפול הוא הסרה של הקרומים וטיפות עיניים.

מחבר: ד"ר טובה מה-נעים*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.