speciality-background dots image dots image

אבחון אוטיזם

אבחון אוטיזם הוא תהליך מקצועי שמטרתו לזהות אם אדם, לרוב ילד, מציג את דפוסי ההתנהגות וההתפתחות הייחודיים להפרעה בספקטרום האוטיסטי (ASD), המשפיעה על תקשורת ואינטראקציה חברתית.

נבחרת הרופאים - אבחון אוטיזם

מחפשים משהו יותר ספציפי? חפשו תור לפי בעיה רפואית רופא מומלץ או התמחות

טיפולים נוספים

אבחון אוטיזםנוירולוגיהכאבי ראשאפילפסיהשבץ מוחיטרשת נפוצההפרעות תנועההפרעות שינהנוירופידבקEMG (אלקטרומיוגרפיה)מחלות עצב שרירשלבקת חוגרת הרפס זוסטרנוירולוגיה דלקתית ואוטואימוניתכאבי ראש ומיגרנותמחלות כלי דם של המוחחבלות ראש וזיהומיםמחלות נוירולוגיותמחלות ניווניותמחלת אלצהיימרמחלת גופיפי לוי (דמנציה)אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתיEEG פענוח בדיקתטיפול בכאבי ראש וסחרחרות בילדיםטיפול בהפרעות תנועה בילדיםטיפול בהפרעות נוירולוגיות התפתחותיתמעקב נוירולוגי לילדים ובני נוערנוירולוגיה - כאבי ראשטיקיםמחלות כלי הדם המוחייםמחלות אוטואימוניות מוחיותמחלות נוירואימנולוגיותאלצהיימרהפרעות זיכרוןירידה בזיכרוןירידה קוגניטיביתכאב עצבי וכאבי ראשכאב ראשכאב ראש פוסט-טראומטיכאב ראש מסוג Tensionכאב ראש מקבציהפרעות תנועה-תסמונת טורטהפרעת קשב (מבוגרים)הפרעת קשב וריכוזהפרעות בדיבורהפרעות בהתפתחות מוטוריתהפרעות במישור השכלי תפיסתי(ADHD) הפרעת קשב וריכוזALS - הפסקת ריוראבחון הפרעות תנועהאבחון וטיפול בהפרעות קשבאבחון וטיפול בסחרחורותבדיקות נוירולוגיותבוטוקס בהתוויות נוירולוגיותבעיות נוירומוסקולריותפרכוסים והתכווצויות חוםדלקות מח וחוט שדרה (מיאליטיס ואנצפליטיס)אבחון ומעקב אחר חולי אפילפסיההפרעות הליכהכאבים נוירופטייםנוירופתיהרעדשיתוק בפניםמחלת פרקינסוןמחלות עצב – שרירמחלות שריריםמחלות שרירים (מיופתיות)

אבחון אוטיזם (הפרעה בספקטרום האוטיסטי - ASD)

מהו אבחון אוטיזם?

אבחון אוטיזם, או בשמו המלא הפרעה בספקטרום האוטיסטי (ASD), הוא תהליך קליני המבוצע על ידי צוות רב-מקצועי כדי לזהות נוכחות של תבניות התנהגותיות והתפתחותיות ספציפיות המעידות על אוטיזם. אוטיזם הוא מצב נוירו-התפתחותי המשפיע על האופן שבו אדם תופס ומתקשר עם העולם הסובב אותו, וכן על דפוסי ההתנהגות והאינטרסים שלו. חשוב להבין כי אוטיזם הוא ספקטרום, כלומר, התסמינים והחומרה שלהם משתנים באופן ניכר בין אנשים שונים.

מדוע חשוב לאבחן אוטיזם?

  • התערבות מוקדמת: אבחון מוקדם מאפשר התחלה מהירה של טיפולים והתערבויות מותאמות, אשר הוכחו כיעילים ביותר לשיפור התפתחותם של ילדים עם אוטיזם.
  • הבנת הצרכים: האבחון מסייע להורים, למחנכים ולמטפלים להבין טוב יותר את הצרכים הייחודיים של האדם ולספק לו את התמיכה הנכונה.
  • גישה לשירותים: אבחנה רשמית מאפשרת גישה למגוון רחב של שירותים טיפוליים, חינוכיים ותומכים הממומנים על ידי המדינה וקופות החולים.
  • תמיכה למשפחה: האבחון מספק מענה לשאלות וחששות של ההורים ומאפשר להם לקבל הדרכה ותמיכה בהתמודדות עם האתגרים.

מי מאבחן אוטיזם?

אבחון אוטיזם מבוצע על ידי צוות רב-מקצועי הכולל בדרך כלל:

  • רופא נוירולוג ילדים או פסיכיאטר ילדים ונוער.
  • פסיכולוג התפתחותי או קליני.
  • לעיתים קרובות משולבים גם קלינאי תקשורת, מרפאים בעיסוק ועובדים סוציאליים בתהליך.

קריטריונים לאבחון (על פי ה-DSM-5)

האבחון מתבסס על קריטריונים קליניים המפורטים במדריך האבחוני והסטטיסטי של הפרעות נפשיות (DSM-5). הקריטריונים מתחלקים לשני תחומים עיקריים:

  1. קשיים מתמשכים בתקשורת חברתית ואינטראקציה חברתית:
    • ליקויים בהדדיות חברתית-רגשית (למשל, קושי ביוזמה או תגובה לאינטראקציות חברתיות).
    • ליקויים בהתנהגויות תקשורתיות לא-מילוליות המשמשות לאינטראקציה חברתית (למשל, קושי בקשר עין, הבעות פנים).
    • ליקויים בפיתוח, שמירה והבנת יחסים (למשל, קושי להתאים התנהגות להקשרים חברתיים).
  2. דפוסים מוגבלים, חוזרניים של התנהגות, תחומי עניין או פעילויות:
    • תנועות, שימוש בחפצים או דיבור חזרתיים וסטריאוטיפיים (למשל, נפנוף ידיים, חזרה על מילים).
    • התמדה בשיגרה או דפוסים לא גמישים של התנהגות לא-מילולית או מילולית.
    • תחומי עניין מוגבלים, קבועים, אינטנסיביים באופן חריג.
    • תגובתיות יתר או תת-תגובתיות לגירויים חושיים או עניין חריג בהיבטים חושיים של הסביבה.

בנוסף, התסמינים חייבים להופיע בגיל צעיר (אפילו אם לא מתגלים במלואם עד לגיל מאוחר יותר) ולגרום לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי.

תהליך האבחון

תהליך האבחון הוא מקיף ועשוי לכלול מספר שלבים:

  1. פנייה ראשונית ואיסוף מידע: בדרך כלל מתחיל בחשש של ההורים, הגננת או רופא הילדים. נאסף מידע מקיף על ההיסטוריה ההתפתחותית של הילד, כולל אבני דרך, התנהגויות, תחומי עניין, ואינטראקציות חברתיות.
  2. תצפיות: הרופא או הפסיכולוג צופים בילד בסביבות שונות (בחדר הטיפולים, במשחק חופשי) כדי להעריך את יכולותיו החברתיות, התקשורתיות וההתנהגותיות.
  3. כלים אבחוניים סטנדרטיים:
    • ADOS-2 (Autism Diagnostic Observation Schedule, Second Edition): כלי תצפיתי מובנה המעריך התנהגויות תקשורתיות, חברתיות ומשחק.
    • ADI-R (Autism Diagnostic Interview-Revised): ראיון מפורט ומובנה עם ההורים המתמקד בהיסטוריה ההתפתחותית של הילד בהקשר לאוטיזם.
    • שאלונים ודיווחים: מילוי שאלונים על ידי ההורים, הגננת או המורים.
  4. הערכה רפואית: בדיקה גופנית, בדיקות שמיעה וראייה, ולעיתים גם בדיקות גנטיות או נוירולוגיות, כדי לשלול מצבים רפואיים אחרים או לזהות מצבים נלווים.
  5. הערכה קוגניטיבית ותפקודית: בדיקות להערכת רמת ההתפתחות הקוגניטיבית והתפקודית של הילד (לדוגמה, מבחני אינטליגנציה ומבחני תפקוד אדפטיבי).
  6. סיכום והמלצות: לאחר איסוף כל המידע, הצוות האבחוני מסכם את ממצאיו, קובע אם מתקיימים הקריטריונים לאבחנת אוטיזם ומספק להורים דו"ח מפורט עם המלצות לטיפול והתערבות.

חשיבות האבחון המוקדם

ככל שהאבחון נעשה בגיל צעיר יותר, כך ניתן להתחיל מוקדם יותר בטיפולים מתאימים. התערבות טיפולית אינטנסיבית וממוקדת בגילאי הינקות והילדות המוקדמת יכולה לשפר משמעותית את התפתחות הילד, את יכולותיו התקשורתיות והחברתיות, ולהשפיע לטובה על איכות חייו בטווח הארוך. האבחנה מאפשרת למשפחה ולסביבה להבין את עולמו של הילד טוב יותר ולספק לו את התמיכה האופטימלית.

*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.