ניתוחי אאורטה: מדריך מקיף
האאורטה היא העורק הראשי והגדול ביותר בגוף האדם, המוביל דם עשיר בחמצן מהלב אל שאר חלקי הגוף. היא מתחילה מהלב, עוברת דרך בית החזה (אאורטה חזיתית) ויורדת דרך הבטן (אאורטה בטנית). מצבים רפואיים שונים עלולים לפגוע באאורטה ולדרוש התערבות כירורגית כדי להציל חיים ולשפר את איכות החיים.
מתי נדרש ניתוח אאורטה?
ניתוחי אאורטה מבוצעים לטיפול במגוון מצבים חמורים המשפיעים על תקינות העורק:
- מפרצת באאורטה (Aortic Aneurysm): מצב שבו דופן האאורטה נחלשת ומתנפחת. מפרצות גדולות או כאלו שגדלות במהירות עלולות להתפוצץ, מצב מסכן חיים. הן יכולות להופיע באאורטה החזיתית או הבטנית.
- בתירת אאורטה (Aortic Dissection): קרע בשכבה הפנימית של דופן האאורטה, הגורם לדם לזרום בין השכבות וליצור "ערוץ" חדש. מצב זה דורש לרוב טיפול חירום מיידי.
- היצרות האאורטה (Coarctation of the Aorta): היצרות מולדת של האאורטה, לרוב בחלק החזיתי, המגבילה את זרימת הדם וגורמת ללחץ דם גבוה.
- מחלת מסתם אבי העורקים (Aortic Valve Disease): לעיתים, מחלות של מסתם אבי העורקים משפיעות גם על שורש האאורטה ודורשות תיקון משולב.
סוגי ניתוחי אאורטה
קיימות שתי גישות עיקריות לניתוחי אאורטה, הנבחרות בהתאם למצב הרפואי של המטופל ולמיקום הבעיה:
- ניתוח פתוח (Open Aortic Surgery): זוהי הגישה המסורתית, הכוללת חתך כירורגי גדול בבית החזה או בבטן. במהלך הניתוח, החלק הפגוע של האאורטה מוסר ומוחלף בשתל סינטטי (גראפט). ניתוח זה נחשב מורכב ודורש תקופת החלמה ארוכה יותר, אך הוא יעיל ביותר במקרים רבים, במיוחד במפרצות גדולות או בבתירות מורכבות.
- תיקון אאורטלי אנדו-וסקולרי (Endovascular Aortic Repair - EVAR/TEVAR): גישה פחות פולשנית, המבוצעת דרך חתכים קטנים במפשעה. דרך עורק הירך מוחדר צנתר המכיל שתל-סטנט (stent-graft), המוכוון אל האזור הפגוע באאורטה ומוצמד לדפנותיה. שתל-סטנט זה יוצר מעין "צינור פנימי" דרכו זורם הדם, ובכך מנטרל את המפרצת או סוגר את הקרע. גישה זו קשורה לרוב לזמן אשפוז קצר יותר, פחות כאב ותקופת החלמה מהירה יותר, אך אינה מתאימה לכל המקרים.
סיכונים אפשריים
כמו בכל ניתוח גדול, גם ניתוחי אאורטה כרוכים בסיכונים. אלה כוללים בין היתר: דימום, זיהום, שבץ מוחי, פגיעה בכליות, בעיות נשימה, ובמקרים נדירים – שיתוק. הצוות הרפואי ידון עם המטופל על הסיכונים והיתרונות הספציפיים למצבו.
תהליך ההחלמה
ההחלמה מניתוח אאורטה משתנה בהתאם לסוג הניתוח ולמצב הכללי של המטופל. לאחר ניתוח פתוח, המטופל ישהה מספר ימים ביחידה לטיפול נמרץ ולאחר מכן במחלקה כירורגית. לאחר הליך אנדו-וסקולרי, האשפוז קצר יותר. הכאב ינוהל באמצעות תרופות, ופיזיותרפיה ושיקום יחלו מוקדם ככל האפשר. חזרה מלאה לפעילות רגילה עשויה להימשך מספר שבועות עד חודשים, במיוחד לאחר ניתוח פתוח. יש להקפיד על מעקבים רפואיים קבועים כדי לוודא את תקינות השתל ולמנוע סיבוכים עתידיים.
*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.