speciality-background dots image dots image

סיפיליס

סיפיליס (עגבת) היא מחלת מין זיהומית הנגרמת על ידי חיידק, מתקדמת בשלבים ועלולה לגרום לנזק חמור אם אינה מטופלת. אבחון וטיפול מוקדמים חיוניים.

נבחרת הרופאים - סיפיליס

מחפשים משהו יותר ספציפי? חפשו תור לפי בעיה רפואית רופא מומלץ או התמחות

טיפולים נוספים

סיפיליסאסטמה של העורבסרטן העור כולל מלנומההזעת יתר בכפות הידייםמחלות עורנשירת שיערשומותרופא עורניתוחי ציפורנייםטיפול בזיהומים מיחסי מיןמחלות עור ילדיםעור ילדיםסבוראהרוזצאהמחלות עור דלקתיותפטרת ציפורנייםפסוריאזיסציפורן חודרניתצלקותהזעת יתרמחלות מיןניתוחי Mohsניתוחי מוהסמחלות ציפורנייםטיפול בפטרת ציפורנייםטיפול בקונדילומותדלקות עור–אקזמותיבלותיבלות ויראליותגידולי עוראטופיק דרמטיטיסדרמוסקופיהאקזמהאקנהאקנה ציסטיתBCCSCCאבחון נגעיםאיבחון והוצאת שומות בעוראימפטיגואיבחון נקודות חןאיבחון שומותדרמוסקופיההיפרפיגמנטציההסרת כתמים בלייזרפטרת הציפורןפצעי בגרותבגידולים כולל ליפומותביופסיות מורכבות מהציפורנייםאקזמותאסתמה של העורדרמטולוגיהדרמטולוגיה ילדיםדלקות וזיהומי עורבעיות ציפורנייםבעיות שיערהסרת יבלות עמוקותהפרעות דרמטולוגיות של העורהפרעות פיגמנטציההתחדשות עורהתקרחות מוקדיתויטיליגוורוזציהזיהומי עורטיפול במולוסקוםטיפול במחלות עורטיפול במלנומהיבלות וירליותיבלות ומחלות זיהומיותגידולי עור ונגעים עורייםכריתת נגעי עורליכן סקלרוזיסליכן פלאנוסליכן פלנוסמולוסקוםמולוסקום קונטגיוזוםמולסקוםיבלות ודלקות ברגלייםדלקות עוריותדלקת עור אטופיתטיפול בקשקשיםטיפול בשושנהמחלות קרקפת ושיערמיפוי שומותמעקב נגעים טרום-סרטנייםמעקב שומותנגעי עורנגעים באיברי המיןנגעים עורייםנזקי שמשניתוח מוהסניתוחי מוזניתוחי מוז MOHSנקודות חןמחלות עור בתינוקותמחלות עור גנטיותקרטוזותשומות מולדותשיעור יתרתופעות לוואי עוריותתפרחותתפרחות כרוניותרוזציהרפואת עור בילדיםסקירת נקודות חןסקירת שומותסקירת שומות ודרמוסקופיהסרחי עורעור ומין - גידולי עורעור ומין - לייזרעור ומין - פסוריאזיסעור ומין - שיער והשתלותעור סדוקפוליקוליטיספטריות ומחלות ציפורנייםפטרת העורמחלות עור מולדותנשירת שיער והתקרחות

סיפיליס (עגבת)

סיפיליס, הידועה גם בשם עגבת, היא מחלת מין זיהומית כרונית הנגרמת על ידי החיידק Treponema pallidum. אם המחלה אינה מטופלת, היא עלולה לגרום לנזקים קשים ובלתי הפיכים למערכות שונות בגוף. למרות שבעבר הייתה שכיחה יותר, היא עדיין קיימת כיום, ושכיחותה אף נמצאת בעלייה בשנים האחרונות, במיוחד בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, אך גם בקרב גברים ונשים הטרוסקסואליים.

כיצד נדבקים בסיפיליס?

ההדבקה בסיפיליס מתרחשת בעיקר באמצעות מגע מיני לא מוגן, כולל מין וגינלי, אנאלי ואוראלי, עם פצעי העגבת המופיעים לרוב על איברי המין, פי הטבעת, או הפה. במקרים נדירים יותר, המחלה יכולה לעבור גם דרך מגע עם דם נגוע, מגע קרוב עם פצעים פתוחים בשלב הראשון של המחלה, או מעבר מהאם לעובר במהלך ההיריון (עגבת מולדת). חשוב לציין שהמחלה אינה מועברת דרך מושבי אסלה, ידיות דלתות, בריכות שחייה, אמבטיות, בגדים משותפים או כלי אוכל.

תסמיני הסיפיליס

הסיפיליס מתפתחת במספר שלבים, ולכל שלב תסמינים אופייניים:

  • שלב ראשון (סיפיליס ראשונית): מופיע כיב בודד או מספר כיבים קטנים, נוקשים ולא כואבים, הנקראים "שאנקר", באזור החדירה של החיידק לגוף. כיבים אלו מופיעים בדרך כלל 10 עד 90 ימים לאחר ההדבקה ונעלמים מעצמם תוך מספר שבועות, גם ללא טיפול.
  • שלב שני (סיפיליס שניונית): מופיעה פריחה על העור והריריות, לרוב בגוון אדמדם-חום, שיכולה להופיע גם על כפות הידיים והרגליים. בנוסף לפריחה, עשויים להופיע תסמינים כמו חום, בלוטות לימפה נפוחות, כאב גרון, נשירת שיער, כאבי ראש, ירידה במשקל, כאבי שרירים ועייפות. תסמינים אלו חולפים בדרך כלל לאחר מספר שבועות.
  • שלב לטנטי (חבוי): לאחר השלב השני, המחלה נכנסת לשלב רדום שבו אין תסמינים כלל. שלב זה יכול להימשך שנים רבות.
  • שלב שלישי (סיפיליס מאוחרת): מופיע אצל כ-30% מהחולים שלא טופלו, לעיתים שנים רבות לאחר ההדבקה. שלב זה מאופיין בפגיעה חמורה באיברי גוף רבים, כולל מערכת העצבים, הלב, כלי הדם, הכבד, העצמות והמפרקים. סיבוכים אפשריים כוללים עיוורון, שיטיון (דמנציה), שיתוק, אובדן תחושה ובעיות נוירולוגיות קשות. בשלב זה, החולה אינו מדבק.

אבחון סיפיליס

אבחון הסיפיליס נעשה באמצעות בדיקות דם לאיתור נוגדנים כנגד החיידק. בדיקות אלו כוללות בדיקות סרולוגיות כמו VDRL ו-TPHA. לעיתים, ניתן גם לקחת דגימה נוזלית מהכיב בשלב הראשוני ולאתר את החיידק במיקרוסקופ. חשוב לזכור שלא ניתן לאבחן סיפיליס רק על סמך התסמינים, במיוחד בשלביה המוקדמים, ולכן בדיקות מעבדה חיוניות לאבחון מדויק.

טיפול בסיפיליס

הטיפול בסיפיליס הוא פשוט ויעיל, במיוחד בשלבים הראשונים, ומבוסס בעיקר על מתן אנטיביוטיקה, לרוב פניצילין, בזריקה. במקרים של אלרגיה לפניצילין, ניתן להשתמש באנטיביוטיקות אחרות כמו צפטריאקסון, קלינדמיצין, אזיתרומיצין או דוקסיציקלין. אבחון מוקדם וטיפול מיידי יכולים למנוע את התקדמות המחלה לשלבים מאוחרים ומסוכנים יותר. חשוב ששני בני הזוג יעברו טיפול במקרה של הדבקה כדי למנוע הדבקה חוזרת.

סיפיליס והיריון

סיפיליס פעילה אצל אישה הרה עלולה לגרום לפגיעות חמורות בעובר, כולל מומים מולדים, לידה מוקדמת, ואף מוות תוך רחמי או מוות של היילוד לאחר הלידה. חיידקי העגבת יכולים לעבור מהאם לעובר דרך השליה בכל שלב של ההיריון. בישראל, כל אישה בהיריון נבדקת באופן שגרתי לעגבת. במקרה של הדבקה, טיפול מתאים במהלך ההיריון יכול להפחית משמעותית את הסיכון להדבקת העובר.

*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.