speciality-background dots image dots image

הסרת גידולים בעפעפיים

הסרת גידולים בעפעפיים היא פרוצדורה כירורגית שמטרתה להסיר את הגידול בשלמותו ובהמשך לשחזר את מבנה ותפקוד העפעף.

נבחרת הרופאים - הסרת גידולים בעפעפיים

מחפשים משהו יותר ספציפי? חפשו תור לפי בעיה רפואית רופא מומלץ או התמחות

טיפולים נוספים

הסרת גידולים בעפעפייםניתוחי אוקולופלסטיקהתיקון עפעפיים תחתוניםהסרת משקעי שומן בעור (קסנתלזמה)ניתוח לחמיתטיפול בעיניים דומעותניתוח פטריגיוםניתוח לפתיחת חסימת דרכי דמעותעודפי עור בעפעפייםביופסיה מהעפעפייםצמיחת ריסים לא תקינה (טריכיאזיס)הסרת נגעים בעפעפייםהסרת שעורה כלואהצניחת עפעפייםצניחת עפעפים עליוניםצניחת עפעפים תחתוניםשחזור דרכי דמעותדרכי הדמעות והארובהשחזור עפעפייםתיקון מנח עפעףמעקף לדרכי דמעות DCRהוצאת גידולים ושחזור עפעפייםעיניים יבשות ודלקת עפעפייםניתוחי מעקף דרכי דמעותעיניים שקועותפלסטיקה של העיניים

הסרת גידולים בעפעפיים

גידולים בעפעפיים הם ממצא שכיח, אשר ברוב המקרים הינם שפירים אך לעיתים עלולים להיות ממאירים. אבחון מדויק וטיפול מהיר וחיוני לשמירה על בריאות העין והמראה האסתטי של הפנים. הסרת גידולים בעפעפיים היא פרוצדורה כירורגית שמטרתה להסיר את הגידול בשלמותו ובהמשך לשחזר את מבנה ותפקוד העפעף.

סוגי גידולים בעפעפיים

קיימים סוגים רבים של גידולים שיכולים להופיע בעפעפיים. הנפוצים ביותר כוללים:

  • גידולים שפירים: לרוב אינם מסוכנים וכוללים בין היתר כלזיון (שעורה כלואה), ציסטות, פפילומות ונקודות חן. נגעים אלו לרוב מוסרים מסיבות אסתטיות או אם הם גורמים להפרעה תפקודית.
  • גידולים ממאירים: שכיחים פחות אך דורשים טיפול מיידי. הנפוצים ביותר הם קרצינומה של תאי הבסיס (BCC) וקרצינומה של תאי הקשקש (SCC), הקשורים לרוב לחשיפה ממושכת לשמש. מלנומה, למרות שהיא נדירה יותר בעפעפיים, היא גידול ממאיר אגרסיבי במיוחד.

אבחון

אבחון של גידול בעפעף מתבצע לרוב על ידי רופא עיניים, לעיתים קרובות מומחה באוקולופלסטיקה. האבחון כולל בדיקה קלינית מדוקדקת של הנגע והערכת מראהו, גודלו וצורתו. במקרים רבים, ובפרט כאשר עולה חשד לממאירות, תילקח ביופסיה מהנגע. דגימת הרקמה נשלחת לבדיקה פתולוגית תחת מיקרוסקופ כדי לקבוע את סוג הגידול ולהתאים את הטיפול המתאים.

מהלך הניתוח

הסרת גידול מהעפעף מבוצעת לרוב בהרדמה מקומית, אם כי במקרים מורכבים או בילדים ייתכן שימוש בהרדמה כללית. מטרת הניתוח היא להסיר את הגידול בשלמותו תוך שמירה על שוליים נקיים מתאים ממאירים. כדי לוודא זאת, לעיתים קרובות נעשה שימוש בשיטות כמו "חתך קפוא" או ניתוח Mohs, המאפשרות בדיקה מיקרוסקופית של שולי הכריתה במהלך הניתוח והרחבה של הכריתה במידת הצורך.

שחזור העפעף

לאחר הסרת הגידול, ובפרט כאשר מדובר בגידולים גדולים או ממאירים שהסירו חלק נכבד מרקמת העפעף, יש צורך לבצע שחזור של העפעף. מטרת השחזור היא להחזיר לעפעף את צורתו ותפקודו התקינים, כולל יכולת הגנה על גלגל העין ועצימת העין. שיטות השחזור מגוונות ותלויות בגודל ומיקום החסר ברקמה, וכוללות בין היתר תפירה ישירה, שימוש במתלי עור מקומיים או לקיחת שתלי עור מאזורים אחרים בגוף.

החלמה וסיכונים

לאחר הניתוח ייתכנו נפיחות, שטפי דם וכאב קל באזור המנותח. לרוב תופעות אלו חולפות תוך מספר שבועות. חשוב לעקוב אחר הוראות הרופא המנתח בנוגע לטיפול בפצע הניתוחי, שימוש במשחות או טיפות עיניים ובדיקות מעקב. סיכונים אפשריים, אם כי נדירים, כוללים זיהום, דימום, פגיעה בתפקוד העפעף או מראה אסתטי לא רצוי. במקרים של גידולים ממאירים, ייתכן צורך במעקב ארוך טווח כדי לוודא שאין הישנות של הגידול.

*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.